SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/007 | 6000 Kecskemét, Bethlen krt. 63.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Bemutatkozás

Jövőd, Kandó, Kecskemét

A Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum a térség meghatározó műszaki szakképző intézménye. Oktatott szakmáink hat ágazatot ölelnek fel és szakgimnáziumi képzést is folytatunk. Tanulóinkról elmondhatjuk több, mint 100 általános iskolából érkeztek, hogy a Kandó által oktatott szakmák valamelyikét elsajátítsák.  

Az oktatott technikusi szakmák szorosan kötődnek az iparhoz, az ipari technológiák rohamos fejlődése megköveteli a szakképző intézménytől a képzési struktúra folyamatos, munkaerő-piaci igényekkel összehangolt változtatását. 2020-ban az új szakképzési rendszer bevezetésével új szakmákat is indítottunk. Kínálatunkban megjelent az automatizálási technikus, az ipari informatikai technikus, valamint a gépészet területén a gépésztechnikus képzés. Technikus szakmáinkra jellemző, hogy a képzést átszövi a digitalizáció, a számítógépek a tervezéstől a gyártásig a teljes technológiai folyamatot végig követik.

A szakképző iskolai képzéseink mindegyike preferált a duális képzési partnereink körében.  Kecskemét jelentős gazdálkodóival van élő kapcsolatunk (Mercedes, HILTI, MAG Hungary, KÉSZ Kft,), több nagyvállalat tanműhelyt is működtet, ahol tanulóink megismerhetik választott szakmájuk legkorszerűbb technológiai folyamatait. Az új képzési rendszerben 2021. szeptemberétől tanulóink már szakképzési munkaszerződéssel vesznek részt a 10. évfolyamtól. 

Üde színfoltja a Kandónak, hogy tovább folytatja munkáját a több mint 25 éves képző és  iparművészeti tagozat. A tagozat szakgimnáziumi rendszerben működik, ennek megfelelően a képző és iparművészeti munkatárs végzettség megszerzése a cél, grafikus kerámiaműves, festő, szobrász és újra megjelenik a mozgóképi animáció tervező szakképesítés is.

A felvett tanulókra kiemelt figyelemmel fordítunk, szeptemberben egy átvezetési programmal kezdik a középiskolai tanulmányaikat a Kandóban. Ez alatt az idő alatt szeretnénk megismerni Őket, szeretnénk, ha Ők is megismernék az intézményünket, az itt tanult tantárgyakat, azok követelményeit, értékelési rendszerét. Célunk, hogy megtanuljanak  tanulni, ismerjék meg, hogy melyik tantárgy melyikhez kapcsolódik, hogyan érdemes azokat tanulni. Már ezekben a napokban elkezdődik a közösségépítés, annak érdekében, hogy kandós diákokká váljanak.  

A tanulók 3-5 évet töltenek a Kandóban a szakmai vizsga vagy az érettségi és technikus végzettség megszerzéséig. Ez idő alatt rengeteg lehetőségük lesz arra, hogy megmutassák tehetségüket. A DKA labor már most is több csoportnak ad hátteret, hogy érdeklődésüknek megfelelően tervezzenek, alkossanak. A labor 3D technológiával, oktatói mentorálással támogatja a fiatalok ötleteinek a megvalósulását. Itt említeném meg a Kandó Racing Team-et, akik több országos konstrukciós versenyen értek el dobogós helyezést a "Multikar" elnevezésű önjáró robotkarral. Programozó tanulóink egyéniben és csapatversenyeken is évek óta dobogós szereplői az országos versenyeknek. A minisztérium által meghirdetett országos szakmai versenyen a Szakma Sztár Fesztiválon a mechatronikai technikus és a szerszámkészítő kandós tanulók több éve dobogóra állhatnak tudásuk elismeréseként.

Európai megmérettetés rendszeres résztvevője a Kandó Electric csapat, akik elektromos autójukkal mindeddig országos középiskolai csúcstartók a 443 km/kWh teljesítményükkel.

 Természetesen a versenyeken túlmenően büszkék vagyunk tanulóinkra a tanulmányi kötelezettségük teljesítése miatt is. Az OKM méréseken a hasonló nagyságú iskolák között rendre az elsők között vagyunk. Megtalálhatóak vagyunk azon az OH listán ahol azok az iskolák szerepelnek, akik évről-évre a legtöbb hozzáadott értékkel tudják támogatni a tanulóikat. Egyre több emeltszintű érettségi vizsgát vállalnak tanulóink, ahol jó eredményeket érnek el, különösen az informatika és idegen nyelv tantárgyakból emelkedett jelentősen a számuk. 

Évek óta részesei vagyunk az ERASMUS+ programnak, sikeres mobilitásokat bonyolítottunk le, külföldi partnereink szeretnek a Kandóba jönni. A diákjainknak is felejthetetlen élményt nyújtottak, nyújtanak ezek a programok. A Határtalanul programok egész osztályközösségeknek mutatják be a magyarlakta határainkon túli középiskolás tanulók életét.

A jövőben a felnőttoktatás is nagyobb hangsúlyt kap az intézményben. Szakmai oktatás keretében esti tagozaton 1,5-2 éves képzéseket indítunk, ahol egy-egy szakma megszerzése a cél. Rövidebb idő alatt szakképesítést lehet szerezni szakmai képzés keretében. A felnőttoktatás legfrissebb információi folyamatosan megtalálható a honlapunkon. 

A Kandóban a jövőben is arra törekszünk, tanulóink megkapják mindazokat az ismereteket, amikkel tovább tudnak tanulni, vagy a munkaerő-piac értékes, keresett szereplői lesznek. Fejlesztéseinkkel ezt támogatjuk, szakmai eszközbeszerzéseink, módszertani, oktatást támogató eszközbeszerzéseink megfelelnek a Szakképzés 4.0 elvárásainak.

Iskolánk a 2018/2019-es tanévbenvolt 50 éves. Az 50 év összefoglalóját itt olvashatja a tisztelt olvasó.

 

Kérjük figyeljék az iskola honlapját, ahol aktuális pályaválasztási híreket olvashatnak, pályaválasztási programokról kapnak információt.

Mindenkit várunk rendezvényeinken, ismerjék meg szakmáinkat, ismerjék meg a Kandót!

 

Juhász Imre igazgató

BemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum


Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

6000 Kecskemét, Bethlen krt. 63.

Telefon: +3676481622

E-mail: kando@kecskemetiszc.hu

OM azonosító: 203041/007

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002287


2024Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum